En glad gutt av Bjørnstjerne Bjørnsson

”En glad gutt” handler om husmannsplassgutten Øyvind og hans oppvekst på bondelandet. Vi blir kjent med flere karakterer, deriblant skolemester Bård, som spiller en sentral rolle i Øyvind sitt liv, Bondedattera Marit, barnebarn på en av de største gårdene i bygda, Ole, som er Marits bestefar, og Øyvinds foreldre.

Som en typisk bonderoman finnes det også her en kjærlighetshistorie. Klassisk sådan ved at den fattige husmannsgutten forelsker seg i den velstående bondedattera. Hovedfokuset er allikevel ikke selve kjærlighetshistorien. Fokuset er mer rettet mot datidens skoleopplæring og kristendomsundervisning.  I tillegg er det også skrevet en god porsjon om etikk og moral.

Boka er skrevet i 1860, i det vi kaller poetisk realisme innen litteraturhistorien. Verden var preget av revolusjoner og opprør fra arbeiderklassene i samfunnet. Industrialisering og kommunikasjonsnettverk bygges ut, og således sklir denne boken rett inn i forhold til det å ta et oppgjør med klasseskillene. Man trenger ikke leve i evig fattigdom selv om man er født inn i fattige kår. ”En glad gutt” gir optimisme og mot til å løfte hodet og se opp og frem, samtidig som den setter en del av styringssystemet i samfunnet under debatt.

En god bok som jeg vil anbefale alle å lese!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Bokomtaler. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s